Slide show

1 / 10
 photo gamba_00000_zpsbypq7zzy.jpg
Barisan kepimpinan pelajar asrama untuk sesi 2016/2017 tampil dengan imej baharu!
2 / 10
 photo hfiz midonn_zpsatduoipm.jpg
Kehadiran Hafiz Hamidun memeriahkan Konsert Gema Mujahadah di SMKA Maahad Muar.
3 / 10
 photo gamba1_00000_zpswe44vm4k.jpg
Pelajar asrama SMKA Maahad Muar kreatif menghasilkan hiasan menggunakan barang-barang terpakai.
4 / 10
 photo gamba7_00000_zpslhcm2f7a.jpg
"Anugerah Huffaz Harapan".Tahniah adik!
5 / 10
 photo gamba5_00000_zpsmhlyu7mq.jpg
Para pelajar menghayati aktiviti berqasidah sehingga menitiskan air mata.
6 / 10
 photo gamba6_00000_zpsy5ddery2.jpg
Pelajar asrama SMKA Maahad Muar amat mementingkan kebersihan kerana 'Kebersihan itu sebahagian daripada iman.'
7 / 10
 photo gamba3_00000_zps59xeirjo.jpg
Majlis Jamuan Akhir Tahun bertemakan Retro ;menggamit memori,menjejak akar budi.
8 / 10
 photo gamba4_00000_zpszq45b9ks.jpg
Aktiviti Usrah merapatkan ukhuwah dalam kalangan pelajar walaupun berbeza tingkatan.
9 / 10
 photo gamba8_00000_zpseoqqglim.jpg
"Yang muda disayangi,Yang tua dihormati ^^ "
10 / 10
 photo gamba2_00000_zpsbcpeylsp.jpg
Lujnah Muslimin bergambar sebagai kenangan

Asrama SMKA Maahad Muar 2016/2017. Powered by Blogger.

JAULAH MAHABBAH ARABI ILA INDONESIA

Bismillah.

p/s : Panjang entry kali ni. So, curi masa sikit! :D

Assalamualaikum W.B.T semua!

Hari ni. Saya nak menceritakan pengalaman sewaktu di Indonesia. Sesungguhnya, inilah kali pertama saya ke luar negara. Haha!

It's too awesome to describe. So, I just posted the pictures and let's explore them. :)

p/s kali ke dua : maaf ye. gambar tak tersusun. :/


Orang kat sana bertungkus lumus bekerja sampai lewat pagi walaupun hanya menjual sayur. Tabahnya mereka. Cekalnya mereka mencari rezeki :'(

Masa ni, kami di Hotel. Sebelum bergerak ke Pondok Gontor. Sebelum tu, posing dulu! :D

Masa ni, lepas sampai Airport Yogjakarta, lepas tempuhi segala onak duri imigresen bagai tu, kami ambil gambar. Ada tourist guide yang membantu kami.

Hari ke-3. Sarapan. Air Teh wangi. Memang kat sana setiap hari kami minum air yang sama. Famous barangkali~ :D

Last day sebelum meninggalkan tapak kaki di Yogjakarta. :')

Antara makanan yang agak rare bagi kami semua. Bebek = itik. 

Semasa berada di KLIA. Masih di Malaysia. Semua muka excited nak naik Belon. :D

Masa ni, kami di kedai menjual Batik. Acah2 je Syed ni. xD

Last Day. Kedai Jual Batik yang Mahal. High quality mungkin. Kat sini, semua duit dah habis dah. So, takramai yang dapat beli. Sebelum tu, dah shopping puas2. xD

Baru sampai di Airport Yogja. 

Gontor 2 For girls. Sekolah ini MasyaAllah sangat terbaik! SubhanAllah. Bahasa pertutran mereka sangat fluent. Arab dan Bahasa Inggeris Seperti celah gigi sahaja. Dengan fasih, mereka boleh menuturkan kata2 dengan baik.

Antara sarapan yang terbaik pernah saya ada di Indonesia. Lauknya rasa macam ayam masa kurma. Sedap! yummehh!

Lepas makan, kita kena workout okay! :D

Last day. Us Sob and Ustazah Rohana beli buah salak. Untuk dibawa ke rumah.

Hotel. Posing. :D

Cheese! *Everyone is craving for food!

Sebelum bergerak ke KLIA Senai. Ketua Warden, Us Sani, sedang berbincang bersama Bonda. :D

Us Sani dan Us Azman. Segak lagi bergaya. :D

Semua ni placing je ni baju. Haha. Ditaja oleh Mas Joko xD

Mereka jual sayur pagi2 buta.

Angkut beg masuk! eh? ke angkut beg keluar! haha

Kuih ni sedap kalau butter! Apa entah nama dia. lupa dehh =='

Nak makan pun kena lintas. Lintas pun kena guna benda alah ni. Tapi exciting tau! First time!

Selpie!

Kene rehat cukup2. Nanti nak pusing satu Indon! So, jom tidur!

Nasi Rawon. kot. tak lalu =='

Kedai jual barang diperbuat dari kulit. High quality. bagus yang amat!

lepak. penat.

Posing. eh Syed, lek2 syed. air banyak lagi. xD

Makan lagi =='
With Sarawakian yang berada di UIN Sunan Ampel

3 ustaz yang sado-sado belaka :D

Pemusik Jalanan. Kayaknya seperti Tegar yaa~

Di dalam shopping mall.

yeyyy! Dah sampai Malaysia tanah tumpahnya darahku! :DD

Makan semua!
Tarik lagi Mas. :D

Pose dan pose!

With our banner :)

Cheese! :D
Bersama Aiman, KA yang cool lagi bergaya ~

Naik beca jom! with Ustazah Im and Ustazah Asyikin

This is Gontor Putri :)
Fish pun nak amik gambar jugak. Senyum :)

Yeeeehaaaa! Kuda~

Horse!

Last Day. kat airport Yogja~ :D Terbaik!

Minum jangan tak minum syed~

Beca time!

Makan!

Ustaz Azman nak beli Helmet kat sini sebab kat Malaysia mahal sikit.

*Siapa kat blkg tu? *Oh, kak anis :D

At the Airport of Yogya!

UIN Sunan Ampel pun ada airnya sendiri!

Dutch Lady aka Frisian Flag. Harap hangan pelik ye~ xD

Izzah dan Zulaikha. 

Pose!



Cak!

In the aeroplane with the man who sleep~
Yey! oh Malaysia I Miss You So Much! 





Nasi Kotak XD

Malaysia, here We Are! :D


Good! Terbaik! 

Tak Enak, Tidak Usah Bayar~ Betul ke ni? haha

Tetiba teringat MH017~

Unik kan selipar mereka? :D

Ciri2 keselamatan diutamakan~

Dinasty Hotel.



Allah kak anis~ haha

Bersila je~ Senang. kata orang kampung. xD




First day. :D

Uish rajinnya tolak trolley! x)

Makan yang kena lintas guna jambatan rare betul~ xD









Antara tentatif majlis :)


Apa yang kami belajar di sini, akan kami cuba aplikasikan di Asrama pada tahun ini. Segala pengalaman yang kami alami, akan kami gunakannya pada masa akan datang. Tapi ini semua perlu usaha yang lebih gigih lagi. Semoga Allah permudahkan urusan kami :)

Goodluck Semua! :D

See yeah~

Assalamualaikum w.b.t.

Popular Posts

Youtube